Utmanande it-utveckling när Handelsbanken digitaliseras

Utmanande it-utveckling när Handelsbanken digitaliseras

Handelsbanken – en av Sveriges största arbetsgivare inom tech – har en spännande it-resa framför sig. Civilingenjören Mattias Karlsson lämnade försvarsbranschen för att komma närmare kund och affär.

Mattias Karlsson är Chief Data Officer på Handelsbanken och ansvarar för att göra förflyttningsresan möjlig när det personliga kundmötet också ska föras ut till digitala mötesplatser. Ja, även om de fysiska mötena på kontoren rimligtvis blir allt färre vill Handelsbanken ha en fortsatt nära relation med kunderna.

– Data och it-utveckling är avgörande för att vi ska kunna nå fram med ett personligt erbjudande på digitala mötesplatser. Vi har en rolig och spännande utvecklingsresa framför oss, och vi är inne i en intensiv rekryteringsfas för att kunna genomföra det, säger Mattias Karlsson.

 

Relevant och proaktiv

För Mattias Karlsson och hans många kollegor handlar det om att samla in och lagra information på ett säkert och strukturerat sätt. Datan används för att analysera användarnas beteende och för att förstå kunderna. Här är machine learning och AI självklara teknologier som utnyttjas.

– Mycket handlar om hur vi kan bli mer datadrivna som bank för att vara relevanta och kunna komma med proaktiva erbjudanden – vid rätt tidpunkt, på rätt sätt – till exempel vid stora livshändelser, berättar Mattias Karlsson. 

 

Jobba nära affären

På frågan varför talanger ska söka sig just till Handelsbanken svarar Mattias Karlsson att just förflyttningsresan är ett starkt skäl som medför flera intressanta utmaningar. Ett annat är att Handelsbanken inbjuder till att jobba med agila team där kulturen bygger på ett decentraliserat beslutsfattande och ett stort förtroende för individen. 

– Det är också roligt att jobba nära kunden. En nyckel för oss är att vi jobbar i team med affären, det är tillsammans vi kan komma fram till bra lösningar! Sedan har vi också molnförflyttningen. Tidigare hade vi utvecklingen internt, men idag jobbar vi mer med molnbaserade lösningar. Vi jobbar också med hela kedjan kring data och analys. Allt från att ta in datan i våra hybriddataplattformar till beskrivning, utveckling och analys, berättar Mattias Karlsson.

 

Olika karriärvägar

På Handelsbankens it-avdelning arbetar mer än 2 000 medarbetare. Primärt finns kontoren i Sverige, men också i Storbritannien, Norge och Nederländerna. Och Handelsbanken är måna om att människor ska röra på sig och utvecklas inom banken. 

– Förutom den klassiska chefskarriären finns också andra vägar. Till exempel expertfunktioner som mer avancerade utvecklare eller arkitekter. Jag har själv haft olika roller här som till exempel kvantanalytiker och modellutvecklingschef.  

 

Europas säkraste bank

Så vilken är skillnaden att jobba på en bank jämfört med ett teknikföretag där it är core business? Mattias Karlsson menar att många som är nyanställda blir förvånade när de förstår utvecklingsorganisationen och hur mycket som utvecklas inom banken. 

– Det man också reagerar på är just närheten till affär och kund. Vi har mer kundkontakt och man får snabb återkoppling. Vi har också en viktig samhällsfunktion som bank, vilket vi är stolta över, särskilt i oroliga tider. Vi har en stor säkerhet i krediter och hur vi hanterar detta. Faktum är att vi nyligen blev utsedda till Europas säkraste bank, avslutar Mattias Karlsson.

Artikeln publicerad den 24 november, 2022 av borgowilli