De kodar oss till en mer jämlik framtid

De kodar oss till en mer jämlik framtid

Ett community som sprudlar av tech, gemenskap och positiv samhällspåverkan. Pink Programming visar företag att diversifierade arbetsgrupper gynnar oss alla.

När Réka Madarász, medlem och volontär på Pink Programming, gick på sitt första Pink Programming-event var det första gången hon upplevde att hon hade ett community runt sig inom IT. Där var hon var en i gruppen på samma villkor som alla andra.

– Som ensam kvinna på en IT-avdelning är det lätt att känna att man behöver jobba hårdare än de andra för att bevisa sig, förklarar hon.

 

Réka Madarász kommer från Budapest och flyttade till Göteborg när hennes man fick ett jobberbjudande. Hon hittade Pink Programming via ett Facebookevent.

 

– Efter att jag upplevt gemenskapen i gruppen ville jag ge tillbaka. Därför började jag arbeta som volontär. Jag vill att andra ska känna som jag gjorde: kan de, kan jag. Representation och att plantera en tro på sig själv hos individen är jätteviktigt, säger hon.


Pink Programming är en ideell och värdeburen förening med syftet att bidra till en jämlik bransch inom tech och IT. Även om medvetenheten och viljan att förändra ökar i samhället, är det enligt Réka Madarász långt ifrån alla företag som tycks förstå kärnan av problemet. 

 

– Insikten att det behövs mer diversifiering inom IT finns ofta, men inte alltid varför. VI får in samtal där vi blir ombedda att hjälpa företag rekrytera in fler kvinnor, där vårt fokus istället är att skapa förutsättningar för att tillsammans ändra sturkturerna inom vilka vi alla ska jobba tillsammans, förklarar Alma Bergil, Relations & Event Manager på Pink Programming och fortsätter:

 

– Även om det såklart är positivt att få in kvinnor på IT-avdelningarna, vill vi se till den större samhällskontexten: det finns ett stort värde av fler perspektiv i arbetsgrupper såväl som i utvecklingen av vår gemensamma framtid.

 

Réka Madarász tillägger:

 

– Vår värld blir alltmer digital. Vilken framtid vill vi omge oss av – en som är kodad ur ett perspektiv eller flera? Ju fler synsätt ett samhälle skapas ur, desto närmare objektivitet kommer vi. 

Artikeln publicerad den 24 november, 2022 av borgowilli