Hon är en viktig kugge i Munters hållbarhetsarbete

Hon är en viktig kugge i Munters hållbarhetsarbete

Intresset för hållbarhet tog 24-åriga Astrid Ortis hela vägen från hemlandet Österrike till Sverige och Munters, där hon i dag är en del av ett viktigt team som bidrar till energieffektivisering av produkterna.

 

För Astrid Ortis startade resan till Munters på Stockholms universitet och kandidatprogrammet i fysik med inriktning miljövetenskap. Hon fastnade för Sverige och valde därför att läsa ett masterprogram inom hållbar energiteknik vid KTH. Samtidigt började hon extrajobba på Munters Europe, ett svenskt företag som utvecklar och tillverkar energieffektiva och hållbara lösningar för luftbehandling.

– Jag lockades av Munters bredd. Dels är det ett stort industriföretag med ambitionen att ha en marknadsledande position, dels bedriver man grundläggande forskning inom företaget. Det finns otroligt många områden att arbeta med på Munters, allt från programmering och materialkemi till produktutveckling och design, säger Astrid Ortis. 

 

Gjorde examensarbetet på Munters

Under studietiden jobbade Astrid Ortis som programmerare på företaget. När det var dags att skriva masteruppsatsen under våren 2022 tog hon tillfället i akt att göra detta på sin arbetsplats. 

– Temat för uppsatsen var LCA, life cycle assessment. Det handlar om att gå ner på detaljnivå och göra beräkningar på produkternas miljöpåverkan, från produktion och hela vägen fram till återvinning. Under arbetets gång fick jag prata med de som designar produkterna, och verkligen lära känna företaget på djupet. Efteråt fick jag erbjudande om att stanna kvar på Munters i rollen som Technology Development Engineer, säger Astrid Ortis.

 

Räknar på energiförbrukning

Sedan i slutet av augusti 2022 är hon en del av ett team som jobbar med matematisk modellering och beräkningar. Astrid Ortis främsta arbetsområde handlar om energieffektivisering – hur kan man minska energiförbrukningen från en avfuktare som ska hålla luften i en ishall både torr och kall? Den typen av frågeställningar går Astrid Ortis och hennes kollegor till botten med. 

– Jag har ett väldigt roligt och dynamiskt jobb med stor variation. Nästa vecka ska jag åka till USA och träffa mina teamkollegor där. Tillsammans med våra kollegor i Kina ska vi ta fram en långsiktig plan för hur Munters ska arbeta med energieffektivisering. Syftet är att minska miljöpåverkan från produkterna och samtidigt säkerställa att de fortsätter att vara attraktiva för kunderna ur en ekonomisk synvinkel, berättar Astrid Ortis. 

 

Stannar i Sverige för den goda arbetsmiljön

Det tekniktunga fältet som Munters verkar inom har historiskt sett varit mansdominerat. Talanger som Astrid Ortis ritar om landskapet. 

– Jag känner inte av att jag är i minoritet här på Munters. Som kvinna och en av de yngsta på Research & Development-avdelningen kan jag säga att jag kände mig välkommen och respekterad från dag ett. Mina kollegor lyssnade direkt på mina idéer och bjöd in mig i diskussioner. Den goda arbetsmiljön är en bidragande faktor till att jag vill stanna kvar här i Sverige, säger Astrid Ortis.

Framåt planerar hon att vara delaktig i så många projekt som möjligt, och på sikt även starta upp egna projekt för att driva hållbar förändring.

– Men först ska jag komma in i min roll ordentligt, jag är ju fortfarande väldigt ny, skrattar Astrid Ortis. 

Artikeln publicerad den 23 november, 2022 av borgowilli