De är med och utvecklar framtidens Swedbank

De är med och utvecklar framtidens Swedbank

Mjukvaruingenjörerna Elvira Blixt och David Skeppstedt tänkte inte att bankvärlden var något för dem innan de klev in på Swedbank. Då uppenbarade sig en arbetsplats där det vibrerar av teknikutveckling. 

 

Det pågår en intensiv förändringsresa inom bankvärlden just nu, med digitaliseringen som motor. Detta är påtagligt på Swedbank. David Skeppstedt har varit i hetluften här i snart tre år. Han kom först in som konsult, och anställdes som mjukvaruingenjör sommaren 2021. Det var de trevliga kollegorna och möjligheten att få vara med och driva ett stort förändringsprojekt som fick honom att ta det steget. 

 

– Vi håller på att byta ut en gammal monolitplattform mot en så kallad microtjänst-plattform. Rent praktiskt handlar det om att våra team nu får större teknisk frihet när de ska utveckla nya tjänster och produkter. Parallellt med den tekniska förändringen sker även en kulturell förändring, där teamen själva får ta en idé från ax till limpa, berättar David Skeppstedt och fortsätter: 

 

– Tidigare har man fått bygga sin lösning, för att sedan lämna över den till någon annan som levererar till kunderna. Nu får man som utvecklare på Swedbank större möjligheter att själv driva på affärsutvecklingen och leverera nya tekniska lösningar snabbare. Våra team kan skapa användarvänliga funktioner som når kunderna samma vecka, eller till och med samma dag.

 

Kollegan Elvira Blixt, som har jobbat som mjukvaruingenjör på Swedbank i snart sju år, menar att det som sker på banken nu bara är början.

 

– Vi befinner oss just nu i en förändringsresa och digitaliseringsresa där vi har kommit en bit på vägen, men det är mycket kvar att göra, säger hon.

 

Elvira Blixt är en del av teamet Fusion som äger en portal som ska underlätta det dagliga arbetet för bankens handläggare. Tidigare har dessa tjänstemän arbetat i många olika digitala system, men nu utvecklar teamet en helhetslösning som samlar de kritiska funktionerna i en och samma portal. 

 

– Jag ser fram emot måndag morgon då jag får komma tillbaka efter helgen och fortsätta jobba. Mycket för att teamet är som en andra familj. Man behöver aldrig känna sig ensam i sin uppgift. Vi har många olika kunskaper inom teamet vilket gör att vi tillsammans löser de flesta problem, men vi har också dagligt samarbete med andra team, säger hon.

 

Elvira Blixt och David Skeppstedt vill se gruppen av ingenjörer och utvecklare på Swedbank växa. Behoven är stora och möjligheterna många, enligt kollegorna. Här finns team inom allt från user experience till it-säkerhet, som behöver stöttas upp framåt. 

 

– När jag sökte jobb efter mina studier såg jag inte banken som en potentiell arbetsplats. Jag visste inte det jag vet i dag, att it- och teknikdelen här på Swedbank är både stor och viktig. Utvecklarna ser bland annat till att betalsystemen och internetbanken fungerar, funktioner som är oerhört viktiga för vårt samhälle, säger David Skeppstedt. 

 

– Dessutom är det här ett företag där man ges möjligheter att hitta en passande riktning. Vi uppmuntras att utvecklas inom det vi är bäst på. Man kan börja i en roll för att sedan röra sig vidare om man drivs av något särskilt inom teknikfältet, konstaterar Elvira Blixt.

Artikeln publicerad den 23 november, 2022 av borgowilli