Allt du vill veta innan du signerar anställningsavtalet

Allt du vill veta innan du signerar anställningsavtalet

Erik Thelander är facklig rådgivare på Unionen, och lite av en expert på det här med anställningsavtal. Hans främsta tips till studenter som står inför avtalsskrivning är simpelt – våga be om tid. Tre dagars betänketid är fullt rimligt, menar han.

 

– Många upplever att de måste skriva på direkt på plats för att visa hur gärna de vill ha jobbet. Jag menar att det snarare upplevs som seriöst att ta hem avtalet för att läsa igenom villkoren ordentligt, säger Erik Thelander och fortsätter: 

 

– Då kan man även höra av sig till oss för att bolla kring innehållet. I dag är det ganska vanligt att företag skriver in begränsande villkor. Ett exempel är konkurrensklausuler som hindrar den anställde från att börja jobba hos en konkurrent en tid efter avslutad anställning. Vad få kanske känner till är att företag inte får använda den här typen av klausuler slentrianmässigt. Skickar du in anställningsavtalet till vår granskningstjänst kan vi hjälpa till att reda ut vad som gäller.

 

Erik Thelander trycker också på vikten av att kolla direkt om arbetsplatsen har kollektivavtal. Finns detta kommer du enbart behöva fokusera på att förhandla om lönen, då de vanligaste och viktigaste anställningsvillkoren redan är på plats. 

 

– Har arbetsplatsen som du vill börja jobba på inte kollektivavtal behöver du själv fånga upp delarna som saknas i ditt anställningsavtal. Det kan handla om årlig löneförhöjning, tjänstepension och övertidsersättning. Går inte chefen med på att lägga till dessa förmåner är det ett bra läge att förhandla om extra lön, för att själv kunna investera i tjänstepension exempelvis, menar Erik Thelander.

 

Kollegan Sara-Li Eriksson som jobbar med Unionens studentverksamhet berättar att en del studenter får höra från arbetsgivare att allt redan är förhandlat med kollektivavtalade löner. 

 

– Det här stämmer inte riktigt. Kollektivavtalet har superbra förmåner, men lönen är inte spikad. Den anställde har alltid rätt att förhandla om sin egen lön. Jag förstår att man som nyexaminerad är hungrig på jobb, men det betyder inte att man ska lägga sig platt. Ta fighten kring lönen, annars riskerar du att halka efter redan från start, säger Sara-Li Eriksson. 

 

– Se även till att lönen är förhandlad och klar innan du börjar på ditt nya jobb. Jag får samtal från personer som berättar att arbetsgivaren har lovat 3000 kronor extra när provanställningen går över till en tillsvidareanställning, men finns det inte på papper står ord mot ord och det blir nästan omöjligt att bevisa vad som är bestämt, säger Erik Thelander.

 

Studentmedlemmar i Unionen kan, precis som yrkesverksamma medlemmar, höra av sig och få kostnadsfri rådgivning kring allt inom anställning och jobb. Erik Thelander och Sara-Li Eriksson trycker på att det är bättre att reda ut frågetecken innan signaturen står på avtalet.

 

– Sedan är du såklart välkommen att höra av dig även under anställningen för att bolla, inför nästa löneförhandling exempelvis, tipsar Erik Thelander.

Artikeln publicerad den 23 november, 2022 av borgowilli