”Vi vill rusta en hållbarhetsarmé”

”Vi vill rusta en hållbarhetsarmé”

Med start i slutet på november öppnar portarna till ett nytt, digitalt nätverk där unga ingenjörer ges möjlighet att diskutera hållbarhetsfrågor. Bakom initiativet står Sveriges Ingenjörer och studentplattformen Sustainergies – organisationen som lever och andas hållbarhet.

Att just hållbarhet är i ropet har nog inte undgått någon. De senaste åren har intresset för ett mer klimatsmart samhälle växt och med det har kraven på hållbara arbetsgivare höjts. Några som arbetar i linje med den gröna omställningen är den ideella organisationen Sustainergies. Deras mål är tydligt: de ska få fler att jobba mer med hållbarhet.

– Vi rustar och rekryterar hållbarhetstalang till företag och organisationer som vill accelerera sitt hållbarhetsarbete. Genom oss får studenter och young professionals chans att arbeta med hållbarhet i praktiken. På så vis bidrar vi till att stärka kompetensen om hållbarhet hos studenter på svenska universitet och högskolor, säger Lukas Lundberg, kommunikationsansvarig på Sustainergies.

Organisationen grundades för tolv år sedan i en tid då hållbarhetsfrågor inte alls var på tapeten på samma sätt som i dag. Bakom Sustainergies står verksamhetschef Simon Werbart Flato, som tillsammans med andra entreprenöriella studenter startade organisationen för att själva få in foten i en hållbarhetskarriär. Sustainergies tar avstamp i avsaknaden av karriärvägar för de som vill jobba med hållbarhetsfrågor och bygga erfarenheter redan under studietiden. Genom att sätta ihop ”sustainable” och ”synergies” skapades Sustainergies – en verksamhet som idag matchar hållbarhetstalanger med heltidsjobb, praktikplatser, konsultroller och uppdrag över hela Sverige.

Med flera projekt i sin pipeline är Sustainergies ständigt aktuella och på tårna kring vad som händer och efterfrågas i branschen. Bland annat erbjuder de Sustainergies Academy, ett unikt, case-baserat program i hållbarhet för studenter från alla studieinriktningar. I samråd med Sveriges Ingenjörer lanserar de dessutom ett nytt nätverk för hållbarhetsintresserade unga ingenjörer som får möjlighet att diskutera hållbarhetsfrågor och utbyta erfarenheter med varandra. Med start den 22 november slås de digitala dörrarna upp till den nya satsningen.

– Man kan beskriva satsningen som både nätverkande och inspirerande. Vi vill skapa en mötesplats där unga ingenjörer får lära och inspireras av varandra samtidigt som de får möjlighet att utvecklas i sin profession, säger Lukas Lundberg.

I en föräderlig bransch svänger det snabbt i vilka hållbarhetsfrågor som är dagsaktuella. Därför kommer nätverksträffarna, som spänner från november till april, erbjuda en varierad och aktuell agenda som de medverkande är med och påverkar.

– Det kommer att vara olika teman på träffarna, alltifrån inspiration från experter till hållbarhetsforskning. Därtill kommer deltagarna att bli inbjudna till en privat Facebookgrupp där de kan dela tankar med varandra och fortsätta hålla kontakt, berättar Lukas Lundberg.

Som samtalsledare för nätverket ser han fram emot träffarna och tror och hoppas att de kommer leda till ett ökat intresse och förståelse för hållbarhetsfrågor inom branschen.

– Hållbarhet är en lagsport och vi måste alla samverka för att kunna skapa förändring. Vi vill rusta en hållbarhetsarmé av studenter och unga, säger han.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli