Unionen tipsar – så skriver du ett vinnande cv

Unionen tipsar – så skriver du ett vinnande cv

”Lättläst, anpassat till rollen och utan slarvfel.” Unionens rekryteringsexperter Johanna Smith och Stefan Farrelly berättar vad du bör tänka på när det är dags att skriva ditt cv.

– Ditt cv är vanligtvis den första kontakten du har med en potentiell arbetsgivare. Det är första gången du får möjlighet att presentera dig själv, säger Johanna Smith, HR-specialist på fackförbundet Unionen.

Hur ens cv är uppbyggt och vad det innehåller menar hon därför är viktiga faktorer när det är dags att påbörja jobbsökandet.

– Ett cv ska vara lättöverskådligt och ha en tydlig struktur – gärna med underrubriker och sammanfattning – så att arbetsgivaren snabbt kan få en uppfattning om vem den ansökande personen är. Som rekryterare vill man hellre att jobbansökan ska vara enkel och lättläst än snygg och krånglig, fortsätter hon.

Ett populärt hjälpmedel för att vässa sitt cv är Unionens granskningstjänst. Stefan Farrelly som arbetar som ansvarig för Unionens studentverksamhet berättar att han och hans team dagligen hjälper studenter med att se över sina jobbansökningar.

– Att få ned alla dina erfarenheter och meriter på rätt sätt är inte det lättaste. Vår cv-granskning är gratis för Unionens medlemmar och vi återkommer med vår feedback efter max fem arbetsdagar. Tanken är inte att vi ska peta i språket, utan vi ser snarare över vad som är mest relevant att ha med och vad du bör lyfta, säger Stefan Farrelly.

Stefan Farrelly och Johanna Smith som båda jobbar med rekrytering berättar att ett tips de ofta behöver upprepa är att rikta innehållet mot den specifika tjänsten man söker.

– När du skriver ett cv är det viktigt att du lyfter de erfarenheter som är betydelsefulla för den specifika rollen. Med det sagt behöver du nödvändigtvis inte dölja ströjobben du har haft vid sidan av studierna. I stället kan du förklara hur jobben har breddat din kompetens och gett dig erfarenhet av exempelvis ledarskap, säger Johanna Smith.

De båda håller med om att man som rekryterare snabbt ser om en ansökan har skickats ut till flera företag och att det är något man vill undvika.

– Innan du skickar in din ansökan bör du göra lite research på företaget du söker till. Det är viktigt att arbetsgivaren ser att du har tänkt igenom din ansökan och har ett genuint intresse av att jobba hos dem. Det innebär inte att du måste skriva om hela ditt cv för varje ansökan, men det är bra att göra små ändringar beroende på vilka kompetenser rollen efterfrågar, förklarar Johanna Smith.

– När du skickar ditt cv för en granskning hos oss kan du dessutom skicka med jobbannonsen du söker så att vi kan hjälpa dig styra ditt cv åt annonsens håll, berättar Stefan Farrelly.

För att säkerställa en tydlig struktur tipsar han om Unionens cv-mallar som finns tillgängliga på deras hemsida. Mallarna hjälper medlemmarna att formatera ett cv som förtydligar ens kompetenser.

– Det finns olika mallar beroende på vilken professionell profil du vill visa upp och vilka erfarenheter som är relevanta för arbetsgivaren, förklarar han.

Utöver ens cv vill arbetsgivare ofta få ett personligt eller motiverande brev. Johanna Smith förklarar att ett vanligt missförstånd är att tro att det personliga brevets syfte är att berätta ens livshistoria. Det personliga brevet är snarare en chans att brodera ut varför man är lämplig för rollen.

– Som rekryterare är jag nyfiken på vad som driver dig, vad du kan bidra med till företaget och vilka egenskaper som gör dig absolut rätt för den här specifika tjänsten. Visa att du vill ha jobbet och varför. Arbetsgivare vill ha anställda som är engagerade, säger Johanna Smith.

För att undvika att ens jobbansökan sållas bort säger hon att man bör läsa igenom sitt cv och personliga brev en extra gång – och kanske be en närstående korrekturläsa.

– Ibland händer det att jag får in ansökningar där de sökande har skrivit fel företagsnamn, och det är inte imponerande, säger hon.

Något som Stefan Farrelly har noterat bland nyexaminerade studenter är att många känner sig osäkra och har dåligt självförtroende när det kommer till jobbsökandet. Alltför många tvekar på om deras kompetenser ska räcka till en anställning.

– När man söker ett jobb kan man inte vara fullärd och bäst på allt som tjänsten söker. Tanken är inte att man ska kunna allting från första dagen, utan att man ska utvecklas i positionen och vara hungrig på att lära sig. Det är superviktigt att du tror på dig själv, säger Stefan Farrelly.

Samtidigt säger han att man inte behöver sikta mot en drömanställning direkt efter examen. Han menar att det är ett återkommande misstag bland studenter att söka tjänster som de helt enkelt inte har rätt profil för.

– Det är klart att du ska sikta på att få ett bra jobb, men det är inget fel i att ta andra jobb på vägen. Gärna sådana som stärker din kompetens och ökar dina möjligheter att i framtiden få göra det du känner att du är bäst på, säger Stefan Farrelly.

Som sista tips innan det är dags att skicka i väg sin jobbansökan uppmanar de båda att se över vilket format arbetsgivaren ber om att få ansökan i.

– I vissa fall vill de ha ditt cv som en pdf-fil och i andra fall vill de ha en direktlänk till din Linkedin-profil. Om en arbetsgivare hanterar ansökningar i ett särskilt rekryteringssystem ska du absolut använda det. Det underlättar för de som ska läsa ansökan och chansen att gå vidare i processen blir större, säger Johanna Smith.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli