Så knäcker SSAB digitaliseringsnöten

Så knäcker SSAB digitaliseringsnöten

Stålindustri och digitalisering är kanske inte något en i första taget förknippar med varandra. Men faktum är att digitaliseringen är högst relevant. Stålföretaget SSAB vet vad som krävs för att löpa linan ut.

SSAB är ett ledande globalt stålföretag som vill skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. De ligger inte bara i framkant som ståltillverkare, utan de är också ledande inom den hållbara stålindustrin. Bolagets plan är att kunna erbjuda fossilfritt stål till marknaden 2026, och de är redan på god väg.

Men det är inte bara företagets hållbarhetsarbete för att ta fram fossilfritt stål som är i fokus. I omställningen till ett digitaliserat samhälle står tillverkningsindustrin mitt i en förändringsprocess. Men vad innebär digitaliseringen i praktiken för ett stålföretag? SSAB har delat upp den i tre områden.

– Digitaliseringen kommer för det första ge en bättre kundupplevelse. Kunderna kommer att kunna hålla koll på all information i realtid – exempelvis vart materialet finns just nu och när det skeppas. Digitaliseringen kommer också att påverka våra produkter och tjänster, så som Track & Trace och hur vi kan samla in data. Detsamma gäller produktion och processer, där bland annat AI och machine learning möjliggör en modern stålproduktion, säger Niko Korte, chef för digital affärsutveckling på SSAB.

För att möta de nya behoven inom digitaliseringen lanserar SSAB under hösten ett traineeprogram för att attrahera unga talanger med intresse för digitalisering. Programmet sträcker sig över 12 månader där de deltagande får en stabil grund att stå på. Som trainee får man kunskap om bolaget, industrin i stort och lära sig praktiska moment. Dessutom blir man tilldelad en mentor.

– Digitaliseringen ställer nya krav, bland annat på nya operativa roller inom service delivery och AI. När gedigen kunskap går i pension gäller det att vi ligger i framkant och står rustade inför morgondagens behov, säger Niko Korte.

Det händer onekligen mycket inom stålbranschen, och på SSAB i synnerhet. Men bolagets och ståltillverkningens utveckling framåt vore inget utan medarbetarna. Marcus Nordenberg, systemutvecklare på SSAB i Oxelösund, lyfter företagskulturen och den innovativa miljön som två av SSAB:s många fördelar.

– Det händer mycket hela tiden och ingen dag är den andra lik. Att vara en del av SSAB och den resa vi gör är verkligen roligt, säger Marcus Nordenberg.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli