Unga talanger får ta plats på världsledande arbetsplats

Unga talanger får ta plats på världsledande arbetsplats

På FLIR utvecklas inte bara världsledande värmekameror. Här formas också framtidens teknikintensiva arbetsplats som utmanar traditionella normer och lyfter fram kvinnliga ingenjörer.

Traditionellt sett har teknikintensiva företag mest varit en plats för seniora, manliga ingenjörer med lång erfarenhet. På globala FLIR välkomnas ett skifte där unga personer, både kvinnor och män, får ta lika stor plats och leda utvecklingen av det världsledande bolaget framåt.

En av dessa kvinnliga medarbetare är Charlotte Eriksson. Hon har en utbildning inom teknisk fysik i bagaget, och började i våras arbeta på FLIR som utvecklar och tillverkar högteknologiska värmekameror och tjänster. Nu är Charlotte Eriksson Test lead på företaget vilket innebär att hon styr arbetet med att testa nya produkter i olika projekt.

– Jag lockades av FLIR eftersom det här är en väldigt intressant teknologi och en produkt som inte är abstrakt, utan går att hålla i och använda själv. Sedan är det oerhört varierande att arbeta på FLIR då samma teknik används för ett brett spektrum av produkter. Här finns många möjligheter att testa på olika arbetsområden, säger Charlotte Eriksson.

Kollegan Saga Fors, som är Released Products Manager på FLIR, började på företaget direkt efter att hon tagit en civilingenjörsexamen i design och produktutveckling förra sommaren. Hennes arbete handlar om att förbättra befintliga produkter och förlänga dess livslängd. Hon är även projektledare för ett utvecklingsprojekt.

– Trots att jag kom direkt från min utbildning och hoppade in som ung kvinna i en ledande roll har jag bara mötts av positivitet. De seniora medarbetarna har varit måna om att lyfta fram mig och är villiga att lämna över ansvar, då de ser att vi unga är en viktig del av företagets framtid, säger Saga Fors.

Både Charlotte Eriksson och Saga Fors tycker att det är tydligt att FLIR som företag och arbetsgivare jobbar aktivt med att anställa och lyfta fram unga förmågor.

– Jag tycker att det märks genom att unga kvinnor mycket snabbt får möjligheten att ta viktiga positioner i verksamheten, och vi behandlas inte annorlunda mot seniora medarbetare. Fördelningen av män och kvinnor på chefspositioner speglar verkligen hur FLIR arbetar med jämställdhet, säger Charlotte Eriksson.

FLIR samarbetar också med organisationen Womengineer som bland annat anordnar Introduce a Girl to Engineering-day. Här handlar det om att väcka och öka teknikintresset hos unga tjejer. FLIR bidrar till initiativet genom att ta emot ett antal unga tjejer som får träffa medarbetare och testa på några av företagets arbetsuppgifter.

Innan Saga Fors började på FLIR hade hon inte särskilt mycket koll på IR-tekniken – det var ett arbetsområde inom ingenjörens många möjliga karriärsvägar att gå som hon inte stött på tidigare.

– Inom min roll behövs ingen större förkunskap kring just den här teknologin, eftersom man får en så grundlig introduktion som nyanställd. Kollegorna med längre erfarenhet tar sig tid att utbilda och förklara. Bara man har en nyfikenhet för det FLIR gör och vill lära sig mer är det här verkligen en arbetsplats att utvecklas på, säger Saga Fors.

 

Artikeln publicerad den 5 november, 2020 av borgowilli