Region Stockholm – en arbetsplats full av möjligheter och utmaningar

Region Stockholm – en arbetsplats full av möjligheter och utmaningar

Region Stockholm erbjuder spännande arbetsplatser med stora utvecklingsmöjligheter. Fyra medarbetare delar med sig av sina erfarenheter, vad som driver dem och vilka utmaningar de möter i sitt dagliga arbete.

Med över 47 000 anställda är Region Stockholm en av Sveriges största arbetsgivare. Här finns allt från hälso- och sjukvård och kollektivtrafik till samhällsplanering och forskning och innovation, vilket innebär många möjligheter för den som vill utvecklas och bidra till samhället.

 

Samordning och dialog för en hållbar framtid

För Melanie Hierl, strateg med inriktning på samhällsplanering på regionledningskontoret och en master i hållbar stadsplanering och stadsutformning från KTH i Stockholm, är en vanlig arbetsdag ofta fylld av möten – både med interna kollegor och externa aktörer, exempelvis representanter från länets kommuner. 


– Vårt mål är att skapa ett hållbart samhälle, och det kräver en stor dos dialog och samarbete. Samordning handlar inte bara om att skapa en gemensam vision för Stockholmsregionens framtid utan också att få kommuner och organisationer att dra åt samma håll, säger Melanie Hierl.

För Melanie innebär det att ständigt balansera komplexa frågor där många intressenter måste enas. Att arbeta i en sådan miljö kräver både öppenhet och flexibilitet.  


Samma principer om samordning och dialog är centrala för Oscar Grönvall. Han är utbildad civilingenjör i lantmäteri på Lunds Tekniska Högskola, LTH, och jobbar idag som chef på trafikförvaltningen. Hans arbete handlar om att fungera som en brygga mellan projekt och förvaltning samt se till att alla projekt friktionsfritt integreras i den dagliga driften av Stockholms kollektivtrafik. Med sin erfarenhet av stora infrastrukturprojekt vet Oscar hur viktigt det är att få nya och äldre system att fungera tillsammans.


– Vi arbetar med stora infrastrukturprojekt som ska integreras i den dagliga driften, och det kräver att vi får nya digitala system att samspela med befintliga system på ett smidigt sätt. Det är en stor utmaning, men också något som driver mig, säger Oscar Grönvall.


Många utvecklingsmöjligheter och karriärvägar

Möjligheten till utveckling är något som både Melanie och Oscar ser som en av de största fördelarna med att arbeta inom Region Stockholm. Samma sak gäller för Bella Kajtazi, som har läst till biomekanikingenjör på högskolan i Halmstad och nu arbetar med precisionsmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset.  Under sin karriär inom regionen har hon tagit olika roller och utvecklat sin kompetens på flera områden.

 

– Jag har haft möjlighet att ta olika roller som ingenjör, projektledare och chef, och utbildningarna och nätverken här har varit ovärderliga. Särskilt under krävande perioder som covid-19 då vi kunde dela erfarenheter, säger Bella Kajtazi.

 

För Anders Jemt, som arbetar med bioinformatik och IT på Karolinska, har vägen från akademin till regionen inneburit en ständig process av lärande. Han har sedan tidigare läst civilingenjörsprogrammet på KTH med inriktning bioteknik samt doktorerat i bioteknologi på KTH. Idag uppskattar han de möjligheter till vidareutbildning som regionen erbjuder och ser varje ny utmaning som en chans till utveckling.

 

– Genomik, studier av hela arvsmassan, är ett relativt nytt fält inom sjukvården, och det finns en stark drivkraft att ständigt utvecklas. Det bästa är att jag får kombinera tekniskt arbete med klinisk tillämpning, och se hur mitt arbete påverkar vården och patienterna, säger Anders Jemt.

 

Utmaningar och möjligheter i en föränderlig värld

Med utvecklingsmöjligheter kommer också utmaningar. Oscar Grönvall lyfter fram att en av de största utmaningarna är att få olika avdelningar att tala samma språk.

 

– Det handlar mycket om förändringsarbete, att förena olika perspektiv och få alla att sträva mot samma mål, säger han.

 

För Bella är den snabba teknikutvecklingen en av de mest påtagliga utmaningarna. I sitt arbete med att etablera precisionsmedicin på sjukhuset måste hon inte bara hålla sig uppdaterad på den senaste utvecklingen, utan också se till att tekniken implementeras på rätt sätt och att alla lagkrav följs.

 

– Att hantera den snabba teknikutvecklingen och se till att vi följer alla lagkrav kräver ett kritiskt och analytiskt tänkande. Men det är också precis det som gör arbetet så intressant och meningsfullt, säger Bella Kajtazi.

 

Anders ser liknande utmaningar i att föra in akademisk forskning och innovation i en operativ vårdmiljö. För honom handlar det om att hitta balansen mellan akademisk nyfikenhet och de praktiska behoven inom sjukvården.

 

– Vi måste behålla den innovativa känslan från akademin, men samtidigt anpassa den till sjukvårdens praktiska behov. Det är en balansgång, men det är där vi verkligen kan göra skillnad, säger Anders Jemt.

 

En gemenskap som driver framåt

En prestigelös och lärande kultur genomsyrar alla fyra medarbetares upplevelser av Region Stockholm. Melanie Hierl betonar vikten av flexibilitet och gemenskap i arbetet, där möjlighet finns att kombinera kontorsarbete med distansarbete och att alltid ha kollegor att dela erfarenheter med.

 

– Det finns inga dumma frågor, och vi lär oss av varandra. Det är något av det bästa med att jobba i regionen, säger hon.

 

Samarbete och kontinuerligt lärande är något som attraherar både nya och erfarna medarbetare. Oscar Grönvall, Bella Kajtazi och Anders Jemt instämmer – Region Stockholm är inte bara en plats där man arbetar, utan också en plats där man utvecklas och ständigt lär sig nya saker.

Artikeln publicerad den 18 november, 2024 av borgowilli