Innovationslandets Emma Frans: ”Vi behöver vara selektiva i vår mediekonsumtion”

Innovationslandets Emma Frans: ”Vi behöver vara selektiva i vår mediekonsumtion”

Emma Frans är inte bara en framstående forskare och författare, utan också programledare för den populära podcasten ”Innovationslandet”. Vi satte oss ner för att diskutera allt från framtidens innovationer till vetenskapskommunikationens utmaningar.


Okej, vi börjar från början. Vad är innovationslandet och varför är den intressant för ingenjörer?

  • Innovationslandet erbjuder en översikt av den svenska innovationsvärlden, både i privat och offentlig sektor. Om du snart ska ta examen och undrar vad du kan göra efter dina studier, ger den en bra överblick över samhället och arbetsmarknaden.

 

Vilka innovationer tror du kommer att påverka Sverige mest de närmaste åren?

  • AI och automatisering står högt på agendan. Det är en tveeggad fråga. Å ena sidan är vissa oroliga över att dessa teknologier kommer ta över jobb, men å andra sidan brottas vi med en åldrande befolkning och arbetskraftsbrist inom vården. Där har innovation och AI en viktig roll att spela.


Vad är den största utmaningen med att förmedla komplicerad vetenskap till allmänheten?

  • Visst finns det utmaningar i att förklara utan att förenkla, något som hela tiden är en utmaning i en tid där vi får allt kortare uppmärksamhetsspann. Men det svåraste idag handlar snarare om att kunna verifiera vad som faktiskt är sant och inte. Jag menar, sanningen är aldrig absolut; experters åsikter kan skifta och vara felaktiga även från trovärdiga källor, vilket är viktigt att komma ihåg. Däremot finns det en större risk idag att exponeras för deep fakes och massproducerade falska påståenden. I dessa tider är det mer relevant än någonsin att fundera över vilka vi litar på och varför. Forskares viktigaste uppgift idag är just därför att bygga förtroende och visa transparens. Min senaste bok handlar om just expertens roll i infodemins tidsålder, som en följd av tankar som vuxit fram i och med senaste årens händelser och de experter som fått ta mycket plats kring dem, som pandemin, kriget i Ukraina och det ekonomiska läget världen över.

 

Vad kan man själv tänka på gällande sin nyhetskonsumtion?

  • Var selektiv med vilken information du exponerar dig för och välj trovärdiga källor. Det går inte att ta in allt, och det är viktigt att vara både kritisk och öppen.


Vad gör du själv för att hålla dig uppdaterad?

  • Jag lyssnar mycket på utländska poddar och försöker se saker i ett bredare perspektiv. Inte för att jag vill bli expert på allt, tvärtom, jag tror det är viktigt att förstå när man är expert och när man är åhörare. Jag tror att olika perspektiv behöver mötas för att stärka innovationskraften överlag. 


Avslutningsvis, finns det något särskilt avsnitt du tycker att man ska lyssna på av Innovationslandet?

 

 

  • Avsnittet med Teknikföretagen gav intressanta framtidsspaningar som jag fann väldigt givande. Annars tycker jag att mixen och representationen mellan ämnen och företag är Innovationslandets styrka: det är både storbolag och mindre aktörer, privat och offentlig sektor. Jag lär mig nya saker varje gång.

Artikeln publicerad den 22 november, 2023 av borgowilli