En grundförutsättning för att företag ska följa upp sina hållbarhetsmål bättre är att mätpunkterna för ändamålet är lika aktuella som all annan affärskritisk data. Några som tillhandahåller en lösning på detta är SustainLab – ett ledande SaaS-bolag med ett heltäckande erbjudande från implementering till uppföljning.
Mitt under rådande pandemi för 4 år sedan fann Maria Svantemark, då som nordisk hållbarhetschef på Findus, sig själv i en frustrerande situation. När hon satt med företagets hållbarhetsrapporteringen insåg hon inte bara hur tidskrävande insamlingen av data var, utan även hur svårt det var att aktualisera den: den manuella processen gjorde att datainsamling endast genomfördes årsvis.
– För företag som finns flera marknader, har flera siter och kontor eller flera affärsenheter blir ett sådant arbetssätt både tidskrävande och lätt fel. Det blir svårt att veta varifrån data kommer. Att hållbarhetsdata ofta kunde vara 15–18 månader gammal när den presenterades gjorde också att dessa mätpunkter inte vägde lika tungt som andra mätpunkter för beslutsunderlag, där det fanns dagsaktuell statistik att tillgå, förklarar Maria Svantemark.
Det här är ett problem som fortfarande förekommer i organisationer världen över. För att göra något åt problemet startade Maria Svantemark SustainLab ihop med Kamal Hakimzadeh, som har doktorerat på KTH och har en bakgrund inom datavetenskap.
– Ambitionen med SustainLab har ända sedan start varit att hjälp andra företag att accelerera deras hållbarhetsarbete. Vår plattform bygger därför på rådata. Genom att fånga data tidigt i datans liv kan vi automatisera större delar av processen vilket sparar tid för kunden, höjer kvaliteten och säkrar spårbarheten av data. Med rådata är det även enkelt att plocka ur relevant data för att mäta nya KPI:er, något som kan bli aktuellt i framtiden eftersom hållbarhet är och kommer vara ett rörligt mål.
Med nya EU-lagar om hållbarhetsrapportering runt hörnet, ser framtiden ljus ut för SustainLab.
– Det kommer att ske en signifikant förändring i hur företag rapporterar hållbarhetsdata. Just nu arbetar vi för att säkerställa att både plattformen och vi som bolag är så väl positionerade för att möta lagändringen som möjligt. Vi som bolag driver frågan att det inte handlar om att mäta för mätandes skull; den här datan behövs för att stärka företags affärsstrategier. För att göra det måste mätning ske ofta nog och på ett effektivt sätt, säger Maria Svantemark.
För att lyckas med detta är IT avgörande. Många kunder vet inte ens vad deras IT-chefer heter, trots att de har en nyckelroll i omställningen, menar Maria Svantemark och pekar ut detta som något hon hoppas ändras med kommande generationer.
– Hela 96 procent av alla globala ledare menar att teknologi och digitalisering är fundamentalt för att vi ska lösa omställningen, jämfört med de ynka 35 procent som faktiskt har integrerat någon slags teknologi i hållbarhetområdet, säger hon.
På frågan om hur man som ung ingenjör bör tänka i sitt val av arbetsgivare är svaret därför givet:
– Alla kan bidra till omställningen. Att välja att arbeta hos företag som driver en hållbar affärsmodell är ett enkelt sätt att dra sitt strå till stacken. Som teknisk ingenjör kommer du vara efterfrågad hos många arbetsgivare. Se till att göra ett medvetet val.