Hållbar innovation i raketfart med Arctic Space

Hållbar innovation i raketfart med Arctic Space

Inte långt ifrån polcirkeln drivs scaleupen Arctic Space, med en vilja att se en förändring både på jorden och i rymden. Marknaden för techföretaget? Bokstavligen gränslös.

 

Vi vet inte mycket om rymden, men vi vet att den rymmer mer än vad vi har vetskap om idag. Trots dess outforskade potential har de relativt tomma områdena i universum som finns utanför himlakropparnas atmosfär blivit alltmer tillgängligt för företagsamma syften.


– Jag vill att vi ska använda rymden för att skapa nytänkande möjligheter som vi kan dra nytta av på jorden – inte för att i första hand tjäna pengar utan tanke på jordens resurser, säger Fredrik Schäder, en av fyra grundare till Arctic Space och fortsätter:

 

– Det kan låta som science fiction, men det finns planer på att investera i rymdbaserad solenergi från europeiskt håll. Oerhört spännande och något som vi gärna ser att Arctic Space kan bidra till att göra verklighet av.

 

I dagsläget arbetar Arctic Space bland annat med installation av antennsystem på hög latitud i norra Sverige. Satelliter som rör sig i en polär omloppsbana får avsevärt längre kommunikationstid jämfört med om antenner placeras närmare ekvatorn, vilket resulterar i mer data per investerad krona för kunden.

 

Dessutom samarbetar Arctic Space tätt med EcoDataCenter, världens mest klimatpositiva datacenter. Samarbetet mellan parterna möjliggör en allt-i-allo-lösning som gör det möjligt för Arctic Space att skala upp sin affär, utan att tumma på säkerhet eller pris.

 

– Arctic Space erbjuder en unik kombination av säker satellitdata i realtid som är fri från klimatpåverkan . Det är helt fantastiskt, kan vara världsunikt, säger Fredrik Schäder.

 

Trots att bolaget är ungt rent tidsmässigt, har de redan landat flera internationella mångmiljonaffärer, ett tydligt kvitto på att det finns efterfrågan i branschen.

 

– Vi ser fram emot en spännande tillväxtresa och hoppas kunna få ombord nya, nyfikna talanger. Vi hoppas på fler ingenjörer till Norrland nu när kartan ritas om. Sverige har en rik innovationshistoria som vi vill förvalta vidare, säger Fredrik Schäder och tillägger:

 

– Det viktigaste för Arctic Space uppfinningsrikedom är det genuina intresset. Om människorna på bolaget trivs och frodas så kommer bolaget också göra det, mår man bra så gör man bra.

Artikeln publicerad den 24 november, 2022 av borgowilli