GKN Aerospace formar framtidens flygindustri

GKN Aerospace formar framtidens flygindustri

Har du suttit i ett flygplan med fler än 100 passagerare? Då var det med stor sannolikhet ett flygplan utrustat med delar från GKN Aerospace. Företaget konstruerar och utvecklar bland annat flyg- och raketmotorer och tar fram tekniklösningar som bidrar till minskade utsläpp. 

 

– Vi har varit dedikerade den gröna omställningen inom flygindustrin under många år. Vi strävar alltid efter att göra kommande generationers motorer så effektiva som möjligt. Nästa motor ska vara mer bränsleeffektiv än sin föregångare med en högre andel förnybart bränsle än tidigare. Steget därefter är att introducera en helt koldioxidneutral motor, säger Fredrik Wallin, som har titeln Product Strategy & Business Innovation Manager och jobbar med GKN Aerospaces flygmotorstrategi.

 

Framtidens resande

 

– Vi vill möjliggöra för kommande generationer att resa hållbart i framtiden. Därför jobbar vi med att reducera utsläppen från varje del av våra produkter och under tiden som våra motorer används, säger Pauline Léonard, Research Engineer in Sustainability på GKN Aerospace. 

 

Hon är en av 100 medarbetare på teknologicentret i Trollhättan. Teknologicentret är en global innovationshubb som ägnar sig åt forskning och teknologiutveckling tillsammans med partners, universitet och institut för att driva och påverka branschen mot ett klimatneutralt flyg 2050.

 

Globalt teknologicenter i Trollhättan

 

Pauline Léonard tittar på produkternas klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv och undersöker hur utsläppen kan reduceras i varje fas. På teknologicentret jobbar man även med frågor som hur företaget kan minska sina behov av materialutvinning från gruvor genom additiv fabrikation, och tar fram reparationslösningar för att återanvända produkter. 

 

– Vårt teknologicenter och vår produktionsanläggning här i Trollhättan ligger i framkant när det gäller hållbarhetsfrågan. Jag som relativt ny medarbetare märker av att hållbarhet har varit en del av företagets DNA under en väldigt lång tid. Det är häftigt att få vara med och bygga vidare på det, säger Pauline Léonard.

Artikeln publicerad den 24 november, 2022 av borgowilli