VA-bolaget rustar för tekniska framsteg

VA-bolaget rustar för tekniska framsteg

Hellre träffa rätt med digitaliseringsprojekten än att springa först och missa målet. Roslagsvatten har format en strategi som håller i längden.

Brödtext:

Roslagsvatten bygger nu Sveriges modernaste avloppsreningsverk i en helt ny design i Österåkers kommun. Här finns det planer på att omvandla slamprodukter till biokol. Det klimatanpassade reningsverket ska vara automatiserat med redundans och ha en teknisk grund som möjliggör implementation av framtidens tekniska lösningar.  

 

– Det här är enligt mig det häftigaste automationsprojektet som pågår i Sverige just nu, säger Robin Trankell, chef för avdelningen produktionsteknik på Roslagsvatten.

 

Att rusta inför tekniska framsteg genomsyrar hela Roslagsvattens verksamhet. Men målet är inte att springa längst fram eller att driva på den tekniska utvecklingen. 

 

”Rätt beslut i rätt tid”

 

– Vi ska inte ligga i framkant, utan i bakvattnet. I praktiken innebär det att vi ska vara redo för att implementera nya tekniska lösningar när tekniken är mogen. Vi ska inte investera stora summor i system och digitala lösningar som vi inte är säkra på att vi kommer att ha nytta av, säger Robin Trankell och fortsätter:

 

– Syftet är att ha full kontroll och ta rätt beslut i rätt tid. Jag brukar säga att digitalisering handlar till 15–20 procent om mjukvara. Resten handlar om hur vi strukturerar, lagrar och presenterar data. För att vi ska kunna implementera AI krävs det att vi har koll på vår information först. Vi vet spelreglerna för att nyttja AI, och nu rör vi oss i kontrollerad takt ditåt. 

 

Robin Trankell sammanfattar färdplanen – göra informationen från verksamheten lättillgänglig, hitta verktyg för att analysera denna data och sedan fatta databaserade beslut.

 

Struktur öppnar upp för smarta lösningar

 

Roslagsvatten vill inte uppfinna hjulet och lutar sig därför mot internationella och vedertagna standarder för strukturering av data inom industri. 

 

– När vi har struktur på vår data har vi också möjlighet att ta fram bättre verktyg för våra kunder, som en app där man kan se hur mycket hushållsavfallet väger och där man kan följa sopbilens färdväg, säger Robin Trankell och tillägger:

 

– Jag är övertygad om att vårt sätt att arbeta på, långsiktigt och med fokus på struktur, kommer att generera enorma besparingar och lika stora möjligheter.

Artikeln publicerad den 24 november, 2022 av borgowilli