Morgondagens ledare tar plats på SSAB

Morgondagens ledare tar plats på SSAB

Elin Luedtke och Martina Sjölander vann en unik möjlighet att kickstarta sina arbetsliv på SSAB. ”Här kan jag bidra till en bättre värld”, säger Elin Luedtke.

 

Elin Luedtke och Martina Sjölander fick båda utmärkelsen ”Årets Female Leader Engineer” efter att ha gått programmet med samma namn. Vinsten bestod bland annat av ett skräddarsytt traineeprogram. De unga ingenjörerna valde att göra en av tre så kallade traineerotationer på SSAB, företaget som siktar på att bli först i världen att erbjuda fossilfritt stål – och som vill ha med sig kvinnliga ledare på denna resa.

– Jag ville vara på ett företag som jobbar mot ett större mål, och det gör SSAB. Jag såg att jag kunde komma nära beslutsfattandet här, eftersom alla divisioner jobbar mot att driva omställningen till fossilfritt stål inom sina ansvarsområden, säger Martina Sjölander, som har läst högskoleingenjörsprogrammet maskinteknik samt en master i industriell analys på Uppsala universitet.

– Jag gick mycket på magkänsla när jag skulle välja företag. För mig är det viktigt att bidra till en bättre värld, och SSAB har en framtidsvision som jag tror på, säger Elin Luedtke, som har läst en master i energisystemteknik på Uppsala universitet.

 

Skräddarsytt traineeprogram

Elin Luedtke har varit på SSAB i sex månader nu och har hunnit delta i ett flertal projekt.

– Mitt mål var att jobba brett, och det har jag verkligen fått göra. I ett projekt var syftet att undersöka hur SSAB kan använda restvärme från produktionen. Ett annat projekt handlade om hur vi kan ställa om nuvarande processer för att producera en helt ny typ av produkt, berättar Elin Luedtke.

 

Ser konkreta möjligheter på SSAB

Martina Sjölander kom till SSAB och avdelningen digital transformation i september. Här jobbar teamen med att hitta nya digitala lösningar för produktionen. Framåt kommer Martina Sjölander bland annat att delta i ett projekt inom förändringsledning.  

 

– Jag har fått en väldigt bra start på mitt traineeprogram. Jag får möjligheten att nätverka med många inom bolaget, arbeta med relevanta frågor och utveckla mitt perspektiv kring hur en stor processindustri fungerar. Som student är det lite svårt att se framför sig vad man skulle kunna jobba med, men så fort jag kom in här såg jag konkreta möjligheter, säger Martina Sjölander.

Artikeln publicerad den 23 november, 2022 av borgowilli