Hon hittar nya vägar på Epiroc

Hon hittar nya vägar på Epiroc

Utvecklaren och industridoktoranden Kristin Nielsen drivs av att prova nya saker och vill maxa sin personliga utveckling. Det får hon göra på Epiroc.

Hon hoppade på en programmeringstjänst utan tidigare programmeringserfarenhet, tog chansen att jobba från Australien och valde att bli industridoktorand. Kort sagt – Kristin Nielsen räds inte nya utmaningar. 

– 2010 läste jag teknisk fysik på Uppsala universitet och gjorde mitt exjobb på Epiroc. Då kom det ut en internannons. Automationsavdelningen behövde en mjukvaruutvecklare, säger Kristin Nielsen och fortsätter:

– Jag lockades av den tjänsten eftersom jag ville lära mig att programmera, det hade jag inte gjort tidigare. Att de arbetade i tajta team på automationsavdelningen var också tilltalande. Jag sökte och fick tjänsten. Jag var gravid, men det var aldrig något problem för Epiroc. De valde att göra en långsiktig satsning. 

Jobbade på Epiroc i Australien

Epiroc tar fram produkter och automationslösningar för gruvindustrin. Kristin Nielsen blev en del av teamet som utvecklar styrsystemet till underjordslastare. Efter några år dök det upp ett erbjudande om att åka på ett längre uppdrag i Australien, och arbeta från Epirocs kundcenter där. Kristin Nielsen tog med sin familj och stannade i Perth i ett år.

Väl hemma igen var det dags för nästa utmaning. Kristin Nielsen hoppade på Sveriges största forskningsprogram; WASP, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, och blev industridoktorand. Sedan fyra år tillbaka går Kristin Nielsen en forskarutbildning inom ramen för sin anställning.

 

Forskar på underjordslokalisering

– Min forskning handlar om att lokalisera maskiner och fordon i gruvor. Ovanför markytan använder vi oss av gps, men det fungerar inte i underjorden, säger hon och fortsätter:

– Här använder vi laserskanners som sitter monterade på fordonet, och jämför resultatet med en karta över området. Min forskning handlar om underjordslokalisering i en föränderlig miljö. Underjordsgruvor ändrar ju sig hela tiden när vi driver nya gångar.

Nu har Kristin Nielsen bara doktorsavhandlingen kvar. Förhoppningen är att doktorstiteln ska öppna dörren för tekniskt avancerade arbetsuppgifter på Epiroc framåt.

– Jag ser också fram emot att bli en del av ett team igen, det har jag saknat, säger Kristin Nielsen.

Artikeln publicerad den 23 november, 2022 av borgowilli