WSP: ”Vi framtidssäkrar världen”

WSP: ”Vi framtidssäkrar världen”

WSP är konsultjätten med verksamhet över hela världen. Genom att alltid ha tillgång till de främsta experterna inom WSP:s arbetsområden säkrar de samhället.

– Ett av WSP:s ledord är ”think internationally, act locally”. Det innebär dels att vi ska ta hänsyn till vad som händer runt om i världen och all den teknikutveckling som sker. Men, det innebär också att vi ska dela med oss av våra bästa kompetenser inom hela bolaget och dra nytta av de globala experterna i våra lokala projekt, förklarar Joakim Scharp, gruppchef inom VA-strategisk utredning på WSP i Sverige.

Med 55 000 medarbetare över samtliga kontinenter och 4 100 i Sverige har WSP världsledande konsultation inom bygg, konstruktion, energi, samhällsbyggnad, miljö och transport. De anlitas av alltifrån städer och kommuner till byggföretag och försäkringsbolag för att göra framtiden till den bästa möjliga platsen att leva i.

– Vår uppgift är att ta fram de absolut bästa lösningarna som är anpassade efter de tekniska utmaningar och problem som våra kunder möter. Vi tror starkt på att de främsta lösningarna alltid är de som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara i linje med Agenda 2030. Vi kallar det att vi framtidssäkrar samhället, berättar Joakim Scharp.

Joakim Scharp har jobbat på WSP sedan han tog sin civilingenjörsexamen på Imperial College i London sex år tillbaka. Charmen med yrket som teknisk konsult säger han är variationen av projekt och arbetsuppgifter. Ena veckan kan han arbeta med översvämningsfrågor i en stadspark och den andra veckan kan det handla om vattenledningar i nya bostadshus. Han berättar också att hjälparandan inom bolaget är hög:

– Skulle man stöta på ett problem har man den bästa tänkbara hjälpen bara ett chattmeddelande eller telefonsamtal bort. Internt inom bolaget har vi i princip all teknisk kompetens som behövs för att realistiskt bygga upp ett hållbart samhälle.

Den globala aspekten på företaget är det som lockade Joakim Scharp till WSP och under traineeprogrammet passande han på att spendera sex veckor på bolagets Bristolkontor.

– Vi är en av de få konsultfirmorna i Sverige som faktiskt är helt globala. Här finns möjligheter för den som är intresserad att jobba internationellt, säger han.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli