På Xylem kloggar kreativiteten aldrig igen

På Xylem kloggar kreativiteten aldrig igen

Hanna Petersson arbetar som design engineer på Xylem. Att hennes drömjobb skulle finnas inom vattenförsörjningsindustrin hade hon aldrig kunnat ana, men ibland är de oväntade karriärsstegen de rätta.

Det är en glad och nyfiken Hanna Petersson som svarar i telefon. Hon har precis roddat med produktändringar och haft möte med Xylems produktionskoordinator i Emmaboda när hon pausar sitt 3D-modelleringsprogram för att ge oss en inblick i sin vardag.

– Trots att jag är relativt ny i företaget har det gått fort att komma in i min roll. Jag skulle säga att jag har rätt bra koll på läget nu, skrattar hon.

Hanna Peterssons främsta fokusområde är företagets mindre vattenpumpar – som hon ritar, modellerar, testar och laborerar kring. Hon menar att det passar henne bra, eftersom hon gillar att jobba detaljorienterat. Dessutom kräver arbetet med hårdvara mer precision än vad man kanske kan tro.

– När jag pluggade var jag orolig över att jag skulle behöva sitta i CAD-program hela dagarna. Här kan jag först skissa och sen kan jag gå ner i verkstaden eller i labbet där jag faktiskt får möjlighet att testa de saker jag designar, förklarar hon.

I rollen ingår även att se till att pumparna inte kloggar igen, vilket Hanna Petersson menar är allt annat än en ”mossig” syssla. Tvärtom finns det ett stort framåtdriv som genomsyrar den 120-åriga organisationen och hon berättar att hon känner oerhörd respekt inför den samhällsfunktion hennes arbete fyller.

– Det känns bra i magen när jag går till jobbet. Jag vet att det jag gör har stor inverkan för både miljö och människor, säger hon.

Eftersom Hanna Petersson klev in i rollen som design engineer under brinnande pandemi har hon mestadels jobbat hemifrån, men hon har trots det hunnit få en bra bild av organisationen och företagets kultur. Hon har förvånats över hur pass varmt välkomnande Xylem har givit henne, distansen till trots. Det går inte en dag utan att hon känner sig sedd. Hon berättar att företaget satsar hårt på att få nya talanger att utvecklas.

– Det som har imponerat mest på mig är att jag både får möjlighet att växa i min roll och på ett individuellt plan. Även om vi kommer att återgå till att jobba från kontoret först i november och jag inte har hunnit träffa så många kollegor än, känns det redan som om jag känner flera av dem, säger Hanna Petersson.

Hon säger även att det är lätt att känna gemenskap med övriga medarbetare eftersom de alla gillar att grotta ner sig i saker och ta reda på hur saker fungerar. Det är något man gör tillsammans och det är inte ofta någon sitter ensam på sin kammare och grubblar.

– Stämningen är nördig och trevlig, skrattar hon.

Dessutom hjälper man gärna varandra och bidrar till varandras individuella utveckling. Själv har Hanna Petersson exempelvis fått följa med servicetekniker ut på uppdrag för att få se hur installationen av de pumpar hon arbetar med går till i praktiken. Nu väntar hon på sin tur att få besöka produktionen i Emmaboda.

– Jag tycker det är toppen att man får lära sig om hur verksamheten fungerar i alla led. Det är inte bara nyttigt, utan även väldigt roligt, menar hon.

Hanna Petersson trodde inte att hon skulle hitta sitt drömjobb inom vattenförsörjningsindustrin, men hennes råd till studenter och nyexaminerade är att man ska vara ödmjuk inför olika möjligheter.

– Som ny är det svårt att veta vad olika tjänster innebär. Därför tycker jag det är viktigt att man vågar testa, även om något kanske inte låter helt hundra från början, säger hon uppmuntrande.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli