Jorden runt med Epiroc

Jorden runt med Epiroc

Från Lund till Luxemburg, Tanzania, Kenya och tillbaka till Sverige. Lina Jorheden har upptäckt flera platser via samma arbetsgivare. “Jag har upplevt fantastiska äventyr tack vare Epiroc”, säger hon.

Allt började för omkring 15 år sedan när Lina Jorheden tog sin masterexamen i ekonomi i Lund och började arbeta på Atlas Copco, som Epiroc tidigare var en del av. Hon var på jakt efter ett jobb hos ett globalt företag som kunde erbjuda utlandstjänster, och när hon fick chansen att flytta från Stockholm till Luxemburg för att starta upp en internbank för dotterbolagen var hon inte sen att tacka ja.

– Jag var sugen på ett äventyr och att få komma ut i världen samtidigt som jag ville ha ett helhetsansvar och bygga något från grunden. Efter två år i Luxemburg blev jag ekonomichef på ett av Epirocs säljbolag i Tanzania och levde och arbetade i regionen i nio år i olika roller. Där kom jag närmare Epirocs kärnverksamhet och våra kunder, berättar Lina Jorheden.

Tack vare stöttning och förtroende från företaget var Linas nästa steg att axla rollen som landschef för sälj och service för 14 länder, baserad i Nairobi, Kenya.

– Jag trodde nog inte att jag skulle bli kvar på ett och samma företag så pass länge när jag började på Epiroc, men det har varit väldigt roligt och jag har haft förmånen att utmanas i nya roller, inom olika funktioner och i flera länder, säger Lina Jorheden.

Idag arbetar hon inom utveckling och innovation, med Epirocs elektrifieringsstrategi. Hon är Operations Manager för affärsenheten Rocvolt och tycker att uppdraget är både spännande och utmanande. Från att tidigare ha sökt äventyr strävar hon idag efter att kunna göra skillnad i sitt arbete.

– Jag vill göra något som ligger nära mina värderingar och det jag tycker är viktigt – och det får jag göra i min nuvarande roll. Gruvindustrin har utmaningar och att kunna vara med på den förbättringsresan känns värdefullt.

Linas hjärta klappar extra för hållbarhet – att få vara med och göra gruvnäringen renare ur miljösynpunkt. En hållbar gruvnäring ökar också säkerheten och skapar en bättre arbetsmiljö för kunderna. I ett samarbete med Northvolt arbetar de med att få fram gröna batterier till eldrivna gruvmaskiner istället för diesel. Fördelarna med batteridrivna gruvmaskiner är många, särskilt för verksamheter under jord, där gruvbolag behöver investera i tung ventilation för att få ut dieselavgaser. Med batterier blir verksamheten betydligt mer skonsam – både mot klimat och personal.

– Det blir klart tystare och lägre vibrationer om man använder batterier istället för fossila bränslen. Dessutom bildas inga avgaser som påverkar personalen som arbetar med maskinerna. För att kunna bygga ett hållbart samhälle behöver vi mineraler som bryts på ett miljövänligt sätt och vi vill accelerera den utvecklingen, säger hon.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli