GKN Aerospace revolutionerar framtidens flygindustri

GKN Aerospace revolutionerar framtidens flygindustri

I Trollhättan framställer GKN Aerospace komponenter till morgondagens flygplan. “Det är fascinerande hur vi bidrar till den globala flygindustrin”, säger Elamin Hamid Elamin och Céline Souillet Sundberg som arbetar på GKN Aerospace.

GKN Aerospace är en underleverantör till hela världens flygindustri. Här arbetar Elamin Hamid Elamin och Céline Souillet Sundberg med att utveckla och producera avancerade komponenter till flygmotorer och rymdraketer.

– Att arbeta i en verksamhet som hela tiden växer och där vi är i absolut framkant av teknologin är det bästa valet jag har gjort, säger Elamin Hamid Elamin.

Elamin Hamid Elamins resa på GKN började tidigt. Rymd- och flygintresset har präglat hela hans barndom och när det var dags att välja gymnasium föll valet på det industritekniska programmet på GKN. Efter en ingenjörsexamen i maskinteknik valde han att återvända till företagets traineeprogram.

– Där fick jag möjlighet att utmana mina kunskaper och testa på företagets olika roller. Under traineeprogrammet utvecklades jag både på det personliga planet och i min yrkesroll, säger Elamin Hamid Elamin.

Numera arbetar han som team leader och befinner sig i hjärtat av bolagets produktion.

– Vi arbetar med några av de mest intressanta produkterna som finns – alltifrån raketmunstycken och civila motorkomponenter till underhåll av Gripenplanens motorer, säger Elamin Hamid Elamin.

För Céline Souillet Sundbergs del var det en slump att hon hamnade i flygindustrin. Hon gjorde praktik på rymdinstitutionen vid Uppsalas universitet vilket väckte ett intresse för rymd- och flygteknik. När det blev dags att skriva examensuppsats valde hon att göra det på GKN Aerospace. Efter studierna fick hon en projektanställning och återvände några år senare som aerodynamikingenjör.

Nu har Céline Souillet Sundberg varit på GKN i 14 år och beskriver arbetskulturen som öppen, välkommande och positiv.

– Vi har en familjär stämning på kontoret. Det är högt i tak och vi har möjlighet att ifrågasätta och dela med oss av våra funderingar. Samtidigt är dörren alltid öppen att be våra kollegor om hjälp, säger Céline Souillet Sundberg.

Verksamheten i Trollhättan har ett svenskt arv som sträcker sig ända tillbaka till 1930-talet men har idag brittiska ägare. Céline Souillet Sundberg som själv kommer från Frankrike berättar att arbetsplatsen är internationell.

– Här jobbar människor från alla möjliga länder. Den internationella blandningen ger ett stort värde i våra projekt, inte minst med tanke på att våra kunder är spridda över hela världen, säger hon.

Numera arbetar Céline Souillet Sundberg som ingenjörschef på företagets globala teknologicentrum. Där utvecklar hon och hennes kollegor framtidens flygplanskomponenter.

– Vi befinner oss just nu i ett teknologiskifte där vätgas och elektrifiering spelar allt större roll. Det här området är som ett vitt papper och vi har stora möjligheter att påverka projekten vi jobbar med, säger Céline Souillet Sundberg.

Just den hållbara aspekten berättar Elamin Hamid Elamin var en viktig faktor när han sökte till GKN:s traineeprogram och säger att det är spännande att få vara med på den gröna omställningen.

– Vi lägger mycket energi på våra värderingar ”kvalitet, säkerhet och hållbarhet” och det har genomsyrat företaget de senaste åren. Utvecklingsresan vi är på idag är otroligt spännande, avslutar han.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli