Emil Persson sätter tänderna i Sveriges ingenjörer

Emil Persson sätter tänderna i Sveriges ingenjörer

Har Scanias ingenjörer trimmat motorn i sina höj- och sänkbara skrivbord? Och bor flera av Svenska kraftnäts ingenjörer fortfarande hemma? Det – och mycket mer – tar fördomsmogulen och programledaren Emil Persson reda på i webbshowen ”Ingenjörsfördomar”.

Alla har vi, mer eller mindre, starka fördomar. Och inte sällan handlar de om olika professioner och branscher. Men, varför har just ingenjörer blivit hackkycklingar när det kommer till fördomar om yrken?

– Det grundläggande problemet är att ingen fattar vad dem gör. Säger en person på fest att hen är ingenjör, då har man inga följdfrågor, vilket gör att de kämpar i motvind. Därför blir de lätta att driva med. Det har gått fel någonstans i evolutionen där ingen har berättat för världen vad en ingenjör gör, vilket gör att det blir ett slags moment 22 där det nu är försent att förklara, säger Emil Persson.

I Ingenjörsfördomar, som contentbyrån Borg Owilli ligger bakom, får ingenjörer hos några av Sveriges största arbetsgivare möta några av de fördomar som många har om yrkesgruppen och deras arbetsplatser. Har alla ingenjörer en androidtelefon? Envisas de med att cykla till jobbet på sin racercykel, oavsett väder och vind? I den första säsongen tar Emil Persson tempen på ingenjörer hos jättar som Klarna, Skanska och Trafikverket.

– Det jag tar med mig från säsong ett är att det dels var jäkligt kul, dels att jag fått mer kött på benen och börjat lära mig mer om yrket. Jag har gjort grundarbetet och blivit varm i kläderna. I säsong två lägger vi i nästa växel och går in på djupet, säger han.

I ett av avsnitten har Emil Persson fördomen om att Anna Klackenberg, ingenjör på Accenture, är kroniskt ointressant då hon åkte till Berlin för att koda istället för att festa.

– Reaktionen brukar faktiskt vara ”nej tusan vad coolt!”. Om man vill sätta dit mig för att vara kroniskt ointressant brukar det var när jag berättar att jag tycker om att fågelskåda, säger Anna Klackenberg med ett skratt i avsnittet. Hon fortsätter:

– Det var en massa html- och css-kodning – svinroligt. Vi var ungefär fyrtio tjejer som levde ”lajf ”. Kodade på dagarna och upplevde Berlin på kvällarna.

Som programledare för Ingenjörsfördomar är Emil Persson i sitt naturliga habitat. Journalisten och podcastprofilen är mest känd för sin podcast ”Fördomspodden” där han testar sina förutfattade meningar på kända personer. Men, när det istället gäller fördomar om ingenjörer behöver han bredda perspektiven. Han beskriver ingenjörer som mytomspunna figurer där det i regel är de som har mest excentriska drag som lyfts fram. Att komma bortom nörd-spåret och de mest förutsägbara fördomarna är den stora utmaningen.

– De som är ansiktet utåt för ingenjörer är oftast lite kufiga, halvgalna personer som bor i Silicon Valley. Människor som bygger datorer i sina föräldrars källare och har det svårt i sociala sammanhang. Därför är det lätt att dra alla över en kam. Utmaningen är att hitta kärnan och en ytterligare dimension. Det är en härlig yrkesgrupp som är spännande att sätta tänderna i, säger Emil Persson.

Trots hans tuffa fördomar, är det faktiskt en del som dementeras.

– Det är klart att det är mycket som stämmer, särskilt de nördiga spåren om science fiction. Men, jag skulle säga att det inte är något som har tagit över deras personligheter på ett sätt som jag kanske trodde var fallet – tvärtom. Det har varit människor med mer sväng i sig än jag förväntade mig, säger han och fortsätter:

– De är måna om att vilja visa att jag är en fördomsfull mobbare som sitter och tror saker om dem, vilket jag tycker är kul. Jag tycker att de medverkande förtjänar mer kredd.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli