Data driver Scanias skifte framåt

Data driver Scanias skifte framåt

Ett växande intresse för IT och viljan att testa nya tekniker ledde Elin Wessel till transportbranschen. Idag utvecklar hon nya lösningar inom digitalisering.

Transportbranschen befinner sig just nu i ett stort skifte, pådrivet av globala drivkrafter så som urbanisering, hållbarhet och digitalisering. Scanias vision är att driva skiftet till ett hållbart transportsystem. En del för att lyckas med detta är att med hjälp av data utveckla nya och befintliga lösningar.

En som är med och bidrar i arbetet för att förverkliga Scanias vision är Elin Wessel. Hon tog examen 2018 från civilingenjörsutbildningen inom Medicinsk Teknik och arbetar nu som Utvecklingsingenjör och Team Leader på Scania:

– När jag började på KTH trodde jag nog att jag skulle jobba på ett sjukhus, och inte inom transportbranschen. Under utbildningens gång blev det tydligt att det var IT jag ville hålla på med och då öppnades möjligheten att jobba inom nästan vilken bransch som helst.

Elin Wessel blev antagen till I-Talent programmet där hon fick en sex månaders introduktion inom IT på Scania. Efter det blev hon rekryterad vidare inom företaget till en grupp som jobbar med att ta fram mjukvarulösningar med fokus på nya tekniker.

– Digitalisering ligger mig varmt om hjärtat och är en viktig del av det vi gör. Bland annat arbetar vi med att göra vår data mer tillgänglig för att kunna göra analyser och dra slutsatser utifrån den. På så sätt vet vi att vi gör rätt saker och kan ta datadrivna beslut. En annan viktig del är att vi säkrar kompetenser inom mjukvara, eftersom det numera genomsyrar allt vi gör nu och framåt, alltifrån smarta funktioner i självkörande fordon, till att automatisera våra arbetsprocesser.

Genom att analysera data i ett av sina projekt, utforskar Elin Wessel hur man kan minska ledtiderna i hela processen från konstruktion till produktion och eftermarknad. Hon trivs bra i sin roll och känner att hon ständigt kan utvecklas.

– Det bästa med min roll är att jag får jobba med många olika områden och komma i kontakt med flera avdelningar på Scania. Uppdraget att digitalisera organisationen är så himla brett och att jag får sätta mig in i nya tekniker och innovationer på daglig basis. Vi testar och utvecklar tekniker inom till exempel VR, AR eller Machine Learning för att lösa olika problem.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli