Armadas projektledare: Ingenjörer väntas ta ansvar

Armadas projektledare: Ingenjörer väntas ta ansvar

För andra året i rad hålls THS Armada digitalt. Mässans projektledare, Josefine Havdelin, berättar om arbetet och sin syn på ingenjörens roll efter pandemin.

Som projektledare för KTH:s arbetsmarknadsmässa THS Armada har Josefine Havdelin ansvar över 138 andra KTH-studenter. Ett heltidsarbete som kräver att man som projektledare tar ett års uppehåll från skolarbetet. Att pausa masterstudierna på Samhällsbyggnadsprogrammet är dock inte en uppoffring för Josefine – snarare en möjlighet.

– Det är en otrolig chans för mig att utvecklas, komma i kontakt med näringslivet och öva på projektledarskap i ett projekt jag verkligen tror på, säger hon.

Josefine Havdelin är ensam om att arbeta med mässan på heltid men har en projektgrupp på ytterligare tjugo studenter som på deltid hjälper henne.

– Vi har en väldigt bra och seriös ton och approach i organisationen. Det är ett stort studentengagemang och de som är med i THS Armada är det för att de är drivna och vill utvecklas, säger Josefine Havdelin.

Årets mässa blir en hybrid mellan digitalt och på plats. All kommunikation med företagen sker på en digitalplattform, samtidigt som kårhuset Nymble öppnar för studenter med fikaplatser, workshops och möjligheter att möta arbetsgivarna på den digitala mässan.

Det är inte bara mässan som mestadels är digital. Även förarbetet har i mångt och mycket tvingats vara digital på grund av pandemin.

– Jag vill vara en närvarande projektledare, men det har varit svårt på Zoom. När vi kunde mötas utomhus gav det inte bara extra energi till gruppen, vi fick också nya idéer av att kunna prata med varandra mer avslappnat och naturligt, säger Josefine Havdelin.

Digitaliseringen har under pandemin fått en extra skjuts och det har blivit än tydligare vilken viktig roll ingenjörerna har i samhällsutvecklingen.

– Digitalisering och automatiseringen är något som redan sysselsätter många ingenjörer och de kommer också förväntas ta ett ansvar för den fortsatta digitaliseringen. Jag tror att min bransch, byggbranschen, har varit lite långsammare i utvecklingen. Men, om några år tror jag att vi kommer se hur pandemin har påverkat oss långsiktigt förändrat hur vi bor och arbetar, säger Josefine Havdelin.

Artikeln publicerad den 4 november, 2021 av borgowilli