Det globala employer branding-företaget Universum har för det tolfte året tagit pulsen på universitetsstudenter och vilka egenskaper de värdesätter hos framtida arbetsgivare. Enligt rapporten kommer bland annat coronapandemin att skynda på några trender som framträtt under de senaste två åren.
Resultat av undersökningen presenteras i rapporten ”World’s Most Attractive Employer 2020”. De två frågorna – där den ena rör vilka egenskaper som är viktigast hos en framtida arbetsgivare och den andra vilket företag de mest ser upp till – har ställts till universitetsstudenter som studerar i världens tolv största ekonomier. Dessa är Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Ryssland, Sydkorea, Storbritannien och USA.
Undersökningen pågick från september 2019 till april i våras. Universum förutspår att coronapandemin och dess efterdyningar kommer leda till att studenter prioriterar en hög framtida inkomst och en säker anställning i framtiden. Denna trend har visat sig under två år och kommer troligen att accelerera, skriver man i rapporten.
Pär Johansson är regionchef på rekryteringsföretaget TNG Group och ansvarar för affärsområdet TNG Tech. Han har rekryterat ingenjörer, både nyexaminerade och mer seniora, i cirka tio år. Under de senaste åren har han märkt en förändring i vad svenska ingenjörsstudenter – som inte deltog i Universums undersökning – söker i framtida arbetsgivare.
– Många vill på ett eller annat sätt arbeta med hållbarhet och vill veta att företaget i fråga står för det på riktigt. Det handlar inte längre bara om pengar, utan yngre ingenjörer vill jobba för något som gynnar vårt samhälle ur ett hållbarhetsperspektiv, säger han.
Pär Johansson har också märkt en skillnad i preferenser när han har rekryterat under pandemin – friheten. 2020 har de flesta varit tvungna att arbeta hemifrån, men han förutspår att det kommer att fortsätta även efteråt.
– Folk vill kunna både disponera sin arbetstid och i större utsträckning bestämma var de jobbar. Man kanske vill slippa pendla några dagar i veckan och arbeta andra arbetstider. Ett flexibelt liv är helt enkelt ett bättre liv och de här önskemålen tror jag bara kommer att bli allt vanligare, säger han.
Universums undersökning tar också upp det faktum att många arbetar på distans – och frågar sig hur arbetsgivare ska kunna definiera sin arbetskultur när ingen arbetar på kontoret. Många av ingenjörsstudenterna uppger i undersökningen att de vill till en arbetsplats med vänlig arbetsmiljö. Hur skapar företag en sådan när vi frångår traditionella arbetssätt och inte utför vårt jobb på kontoret? Här kommer vissa företag att få en utmaning, medan andra kommer att hitta nya, kreativa sätt att skapa arbetskultur trots att kontor försvinner.
Rapporten slår fast att ingenjörs- och it-studenter graviterar mot techindustrin. Samtidigt skriver man att de flesta industrier nu investerar i bland annat AI. Med andra ord kommer det att behövas unga, teknikintresserade talanger i stort sett varje industri i framtiden. Idag ser rankningen ut så här över de industrier som studenter föredrar:
1. Computer Software and Technology
2. Aerospace and Defence
3. Mechanical and Industrial Engineering
4. IT and Engineering Consulting
5. Automotive
6. Computer Games
7. Computer and Network Security
8. Energy
9. Telecommunication and Networks
10. Manufacturing
Vilka är då världens mest attraktiva arbetsgivare för de drygt 126 000 ingenjörs- och it- studenterna som deltagit i undersökningen? Ja, listan bjuder inte på några större överraskningar.
1. Google
2. Microsoft
3. Apple
4. BMW Group
5. Amazon
6. Intel
7. IBM
8. Siemens
9. Samsung
10. GE – General Electric
Källa: Universums rapport ”World’s Most Attractive Employers 2020” .