Tina Dams resa till rollen som teknikchef på Outokumpu

Tina Dams resa till rollen som teknikchef på Outokumpu

Orädd, engagerad, driven – Tina Dam vet att man kan mer än vad man tror. Nu är hon tillbaka på Outokumpu i Torshälla i rollen som teknikchef. Det var här allt började 2002 med ett examensarbete om VKS-valsning.

– Jag gick estet linje på gymnasiet. Efter studenten arbetade jag ett tag som timvikarie inom vården, men det var svårt att få en fast tjänst i slutet av 1990-talet. Jag var lite äldre när jag väl valde att läsa det naturvetenskapliga basåret på Örebros universitet så kanske var jag mer motiverad när jag väl satte igång, säger Tina Dam.

Under studieåret pendlade hon mellan Arboga och Örebro och åkte varje dag förbi ett vägarbete, där de borrade i ett berg. Tina Dam blev nyfiken – hur fungerade egentligen de där maskinerna? Hon fick tips av en studiekamrat att gå maskinteknik och tack vare en engagerad lärare, som fick ämnet att bli både spännande och intressant, kände hon att det var en självklar väg att gå.

År 2002 valde hon att göra sitt examensarbete på bruket i Torshälla. Ett bruk som funnits i nästan 200 år och som i dag är ett modernt järnverk tillhörande den globala ståltillverkaren Outokumpu.

– Jag visste inte så mycket om rostfritt stål och tyckte det var spännande – hur gör man till exempel en diskbänk? Jag valde att skriva om VKS-valsning, fick vara med i industrin och arbeta mycket hands on. Jag var på bruket fem dagar i veckan och fick verkligen möjlighet att lära känna mina kollegor. Det var jätteroligt, säger Tina Dam.

Hon anställdes sedan som utvecklingsingenjör på teknikavdelningen för att implementera sitt examensarbete och övergick år 2005 till driftingenjör på betlinjen.

– Då tar man in råmaterial direkt från stålverket och varmbandet i Avesta, som sedan glödgas och valsas för att till exempel få till en fin yta på en slutprodukt som en varmvattenberedare. Det var givande att arbeta med vardagligt förbättringsarbete och få en större insyn i hur allt fungerade.

Tre år senare slutade Tina Dam på Outokumpu och började arbeta som produktionssamordnare på Försvarsmaktens centrallager i Arboga. Hon gjorde senare en utlandstjänst i Kosovo och kom tillbaka till Sverige under slutet av 2011. Efter ytterligare tre chefstjänster, bland annat som sektionschef för underhållet under jord på Zinkgruvan i Askersund, är hon åter tillbaka där allting började – på Outokumpu. Nu som teknikchef sedan februari i år.

– Vi arbetar med så spännande material i en häftig process på Outokumpu så när den här möjligheten dök upp tänkte jag att det här måste jag göra!

Det är när Tina Dam, tillsammans med sina kollegor, löser svåra frågor som hon känner sig som mest motiverad i sitt arbete.

– För mig är det viktigt att våga ge mina anställda utrymme att hitta nya lösningar och sätt att jobba på. Jag är inte expert på allt, det är inte mitt jobb heller, utan det är att försöka se till att vi hjälps åt för att skapa bra förutsättningar tillsammans.

Tina Dam vill skicka ett budskap till de nyexaminerade studenter som snart är på väg ut i arbetslivet: du kan mer än vad du tror.

– Jag kunde till exempel inget om zinkgruvan när jag började där men man lär sig! Det finns så många kompetenta människor runt dig och som du kan fråga om tips och råd. Dessutom är det bra att tänka på att man inte är fast alla gånger där man började. Det går att byta bana – se bara på mig!

Artikeln publicerad den 6 november, 2019 av borgowilli