Karriären på Epiroc tog Lina till Afrika

Karriären på Epiroc tog Lina till Afrika

Tack vare sitt driv och ett stöttande företag i ryggen har Lina Jorheden gjort en otrolig karriärsresa. Nu uppmuntrar hon sina anställda att göra liknande resor.

Som operations manager för programmet Rocvolt på gruvindustribolaget Epiroc arbetar Lina Jorheden med företagets målsättning om en hållbar gruvindustri utan koldioxidutsläpp. En svår men viktig omställning där Epiroc hjälper sina kunder med ny teknik, som eldrivna fordon, och nya affärsmodeller.

– Gruvbranschen har sina utmaningar men är samtidigt nödvändig. Vi brukar säga att ”if it’s not grown, it’s mined”. Gruvindustrin är den första delen i tillverkningen av flera vardagliga produkter och därför är det angeläget att den blir så ren som möjligt, säger Lina Jorheden och utvecklar:

– Vi tar betydelsefulla kliv för att förbättra hälsa och miljön för de som jobbar i gruvorna och för samhället i stort, vilket är vad som lockade mig till den här rollen. Tidigare var jag ute främst efter äventyr, men nu vill jag bidra till en positiv förändring i världen.

För den som vill utvecklas, få chansen att ge sig ut på äventyr och samtidigt arbeta med samhällsförbättring är Epiroc en perfekt arbetsplats, något som Lina Jorhedens karriär visar. Hon började på Atlas Copco, som Epiroc tidigare var en del av, efter sin mastersexamen och knappt två år senare tog hon chansen att flytta från Stockholm till Luxemburg och vara med vid uppstarten av ett lokalt  dotterbolag. För att komma närmare bolagets kärnverksamhet och dess kunder sökte hon sig till ett av Epirocs säljbolag i Tanzania. Nästa steg inom koncernen var att bli landschef för fjorton länder i östra Afrika.

– Jag har tagit flera steg som varit stora men det har alltid funnits stöttning från bolaget.

Som ekonomichef i Tanzania hade jag ansvar för ekonomi, IT och HR och då fick jag mycket hjälp från Sverige. Dessutom lärde jag känna flera personer inom bolaget i Afrika som hjälpte mig, säger Lina Jorheden.

Oavsett om det är i Sverige eller internationellt har Epiroc en företagskultur där man ser hur varje individ bäst passar i helhetsbilden och hur de bäst utvecklas. För den som har drivet finns goda chanser att få växa och även jobba utomlands.

– Jag uppmuntrar personalen att arbeta med olika produkter och i olika länder. Vi har en dynamisk arbetsmiljö och är ett internationellt bolag – då är det en otrolig styrka att vi kan ha fler perspektiv än det svenska, säger Lina Jorheden.

Artikeln publicerad den 6 november, 2019 av borgowilli