”Kärnkraften behöver kompetens nu och i framtiden”

”Kärnkraften behöver kompetens nu och i framtiden”

Är du ingenjör och vill arbeta inom ett område med goda framtids-utsikter? Som trainee hos Vattenfall kan du få möjligheten att utvecklas i din roll, skapa breda kontaktnät och en spännande karriär inom Nordens kärnkraft.

Kärnkraften är en fossilfri och kostnadseffektiv metod för att producera energi. Likaså är kärnkraften oberoende av väder och klimat, och spelar en viktig roll för energiomställningen och elförsörjningen på lång sikt. Vattenfall lanserade sitt första Nuclear Trainee-program 2018. Caroline Bohlin och Jonathan Wäng tillhörde första kullen traineer som avslutade sitt program i våras. Då den första omgången var framgångsrik bestämde man sig för att vidareutveckla programmet.

Nya Nordic Nuclear trainee program är ett unikt samarbete mellan Vattenfall, Fortum, Uniper och TVO. Som trainee kommer man få en bred förståelse för hela värdekedjan och en inblick i de nordiska förutsättningarna för kärnkraft, från nyproduktion till slutförvar. Exempelvis kan man sedan få arbeta med drift och utveckling av kärnkraften i Norden. Caroline Bohlin, underhållsingenjör på Vattenfall:

– Jag planerar och utför underhållsåtgärder för reaktor-tankarna vid Forsmark. Men jag arbetar också med andra kärnkraftsaktörer i Norden och reser en hel del både i Sverige och internationellt. Det är ett väldigt kul och ut-vecklande arbete där man också är med och bidrar till något bra.

Kollegan Jonathan Wäng är ingenjör inom process-dynamik på teknikavdelningen vid Forsmark. Han arbetar med huvudprocessen för kärnkraftverket.

– Min och kollegornas uppgift är att säkerställa en säker och optimal drift av anläggningen. Det kan handla om att räkna på hur härden beter sig, eller hur el- och rörsystemen i kraftverket fungerar, säger han.

Caroline tycker att en arbetsdag på Forsmark kan vara som på vilket annat företag som helst, utom på en punkt.

– Hos oss går säkerheten före allt annat, och vi har noggranna säkerhetsrutiner för allt vi gör. Det gör vår arbetsplats trygg men samtidigt spännande och lite speciell miljö att arbeta i. Både Jonathan och Caroline hade tidigt ett intresse för kärnkraftsområdet, men det var inte förrän de läste om möjligheterna att börja som trainee hos Vattenfall som de också tog steget.

– Så här i efterhand har mitt val verkligen bidragit till en rivstart i karriären. Jag lärde mig massor under mitt första år hos Vattenfall, dels genom olika studiebesök men också då jag tidigt fick arbeta med skarpa projekt, fortsätter Jonathan.

Året som traineehos Vattenfall varvas med ungefär hälften utbildning, studiebesök och resor, och hälften ordinarie arbete.

– Som trainee fick vi tidigt möjligheten att bygga kontaktnät, men också en bra förståelse för branschen och Vattenfall som företag. Något som jag också har stor nytta av i mitt dagliga arbete, avslutar Caroline.

– Har man intresse och ambition finns även stora utvecklingsmöjligheter, då Vattenfall är måna om att ta tillvara på sin personal och kompetens, avslutar Jonathan.

Linn Ljungman, employer branding specialist på Vattenfall;

– Vi har redan väldigt duktiga medarbetare inom Vattenfall men vi har ett ständigt rekryteringsbehov. Kärnkraften behöver kompetens nu och i framtiden, vilket också är anledningen till vår nya traineesatsning.

 

Artikeln publicerad den 1 november, 2019 av borgowilli